lefttop righttop
ItsManaged™ 0.5.1
leftbottom rightbottom
lefttop righttop
techtalk
leftbottom rightbottom
lefttop righttop leftbottom rightbottom

IT'sMANAGED™

Na een aantal jaar met php bezig te zijn, had ik alle grappige dingen die je kan verzinnen voor een website wel uitgeprobeerd. Gastenboek, weblog, polls, cmsjes ik heb het allemaal al eens een keer gemaakt.

Uiteindelijk kom je dan op het punt dat je code wil gebruiken die zoveel mogelijk herbruikbaar is voor een andere website. Vanuit dat oogpunt heb ik een CMSje ontwikkeld wat met wat aanpassingen achter nieuwe websites gebruikt kan worden.

Menu, pagina's en koppelingen
Het cms bevat een menu editor, welke het mogelijk maakt om menu items boven tussen of onder bestaande menuitems toe te voegen.  In principe is het menu onbeperkt diep, alleen de layout is de beperking. Daarnaast is er een pagina editor, waarmee dmv een wysiwyg editor pagina's gestyled en opgemaakt kunnen worden. Hiervoor maak ik gebruik van de prima fck editor. De pagina editor is uitgerust met versie beheer. Als een overijverige redacteur een iets te ruime selectie wist, kan er eenvoudig terug gestapt worden naar een vorige versie van de pagina. Er is een aparte paginaversie beheer module, waarmee overbodige versies gewist kunnen worden. Eventueel kan deze uitgerust worden met een automatische wis functie, alles ouder dan een bepaalde periode wordt automatisch verwijderd, uiteindelijk moet deze periode via het cms ingesteld kunnen worden. Uiteindelijk zijn pagina's aan menu-items te koppelen dmv de koppel module. Hiermee kunnen pagina's, optionele plugins of links naar andere pagina's aan menuitems gekoppeld worden.

Plugins
Zoals gezegd ondersteunt het cms ook al enkele optionele plugins. Er zijn nu 2 plugins klaar, een Poll plugin en een Gastenboek. Dit zal in de toekomst uitgebreid worden nav wensen van klanten van het cms. 

SEO
Het cms maakt gebruik van userfriendly url's. De naam die door de redacteur aan de pagina wordt gegeven komt terug in de url, de titel en kan (afhankelijk van de layout) ook op andere manieren op de pagina terugkomen. Dit zal allemaal bijdragen aan een betere indexering door zoekmachines. Omdat de wysiwyg editor de redacteur de mogelijkheid geeft zelf foto's te uploaden en te plaatsen, kan deze door het correct gebruiken van 'alt' teksten indexering verbeteren. Het correct gebruik van headers en dergelijke zullen dit verder ondersteunen. Er is in ieder geval vanuit het cms geen technische belemmering om tot een goede ranking te komen!

Toekomstmuziek
Het cms bevat al een basale mogelijkheid om meerdere layouts/kanalen te supporten. Om dit uiteindelijk correct te realiseren heb ik nog een aantal technische uitdagingen te overwinnen. Vooral als daadwerkelijk verschillende kanalen ondersteunt moeten worden, of bijvoorbeeld verschillende talen, wil een klant al snel met verschillende menu's werken. Omdat het menu hierarchisch is, wordt het moeilijk om dit binnen 1 tabel te doen. Een mogelijke oplossing is het aantal kanalen/layouts/talen te beperken en een menu en koppeltabel voor elk van deze op te zetten.
Een andere uitdaging is het opzetten van een rollen/rechten systeem. Spreek ik hierboven over een redacteur welke iets te radicaal delete, uiteindelijk wil je dat risico beperken door mensen op basis van skills zaken te laten beheren. Daarnaast wordt het dan ook mogelijk om aan workflows te gaan denken .

Eenvoudig en zeer werkbaar
Ondanks de nog openstaande technische uitdagingen ben ik van mening dat het huidige cms al zeer werkbaar is voor 99% van klanten van Xploise . ItsManaged™ is daarom geen loze kreet.